fredag 10 februari 2012

Vår


Det som kyla och is hållit fånge
släpper solen och värmen åter fritt igen

torsdag 9 februari 2012

Den heliga staden


Ska under en vecka få göra närmare bekantskap med den heliga staden. Anlände i kväll. Främmande dofter, människor och språk. Taxi med tio andra och en skränande radio som jag inte förstod ett ord av. Varm soppa, te och bröd när jag kom fram. Bohemiskt hus med många saker och vackra tavlor. Fina människor. Vi har tillsammans planerat närmaste dagarna, ser fram emot dem! Skypat hem och ska nu krypa ner under duntäcket. Det är svalt på kvällarna och i huset, men en värmefläkt höjer snabbt temperaturen i mitt lilla rum. Bilden är utsikten från mitt takfönster, men för att se den måste jag öppna det och kika ut! Men så här nära gamla stan bor jag alltså! Nu sova så jag orkar i morgon, god natt!

söndag 5 februari 2012

Liten teskola

För många, även för mig, handlar tebryggande om att ta en kopp med hett vatten, lägga i en tepåse, vänta någon minut (för vissa bara några sekunder), ta upp tepåsen och sen dricka teet. Men vill man göra det med lite mer finess och på köpet få ett mer smakrikt och gott te, kan man göra så här:

Förvärm tekannan med varmt vatten. Koka upp vatten, låt det inte koka för länge för då försvinner syret ur det. Fyll ett tefilter, själv använder jag flergångsfilter, med en tesked te (2g)/kopp. Slå bort det varma vattnet ur kannan, lägg i tefiltret, slå på det heta vattnet, brygg i ca. 2-3 minuter och lyft sen ut filtret. Håll tekannan varm med tehuva eller värmeljus under. Drick och njut!


Att använda tepåsar är enkelt men kvalitén sägs vara sämre (mindre blad används) och det blir dyrare - dubbelt dyrare. Jag har då jämfört priset på Nordqvists Kejsarens brud som är ett av mina favoritteer. Priset för påste blir ca. 10 cent koppen och för bryggte ca. 5 cent koppen. Dricker man inte te så ofta spelar priset inte så stor roll, men för mig som storkonsument kan det löna sig. Men lite mer pyssel är det med tesilar av olika slag. Ska jag inte ha många koppar brygger jag direkt i koppen.


Att välja tesort är en djungel i dag, förr fanns det Liptons gula eller Twinings earl gray... Idag kan man välja mellan svart, grönt, rött, oolong... Det svarta teet har oxiderats och därför förlorat en del av sina hälsosamma ämnen, men det innehåller tein som är uppiggande (som koffein). Svart te ska bryggas med hett vatten, 95-100°. Grönt te är väldigt hälsosamt och sägs förebygga många sjukdomar och ge ett långt liv! Grönt te ska inte bryggas i allt för hett vatten, låt vattnet svalna en stund före teet bryggs (ca.80° är lagom) annars blir det lätt beskt. Rött te är det te som kallas Rooibos och kommer från Sydafrika. Det innehåller inte alls tein (passar därför bra som kvällste) och är mer ett örtte gjort på blad och stam från rooibosbusken. 

Mer information om te hittar ni här: Om te
Där står också varför man ska dricka te:
  • Det är gott och billigt
  • Efter vatten är det världens vanligaste dryck
  • Högt innehåll av antioxidanter som kan skydda mot sjukdomar och motverka åldrande
  • Innehåller tein som motverkar trötthet och teanin som är lugnande
  • Det finns ett stort utbud av tesorter och olika smaker
Enligt det här borde jag, med min höga konsumtion, vara super frisk, pigg och lugn... :)

Några nackdelar med te? Ja, det är vätskedrivande och försämrar upptaget av järn, så man borde inte dricka te direkt på maten.

fredag 3 februari 2012

Mellanmål

Brrr, det är KALLT! -27°c. Men inne är det ganska varmt och skönt, och varmare blir det för nu eldar jag i tre av fem eldstäder! Igår tog jag som mellanmål en favorit från förr. När jag var barn och hade ont i halsen gjorde mamma knäckebrödssmörgås med hackad, rå lök på! Mums! Det river så där skönt i halsen och så är den så god, så trots att jag just nu inte alls är förkyld så gjorde jag mig en lökmacka! Och givetvis drack jag te till! :)

onsdag 1 februari 2012

Home sweet home

Dagar som de här, när det är -20° ute är det så skönt att man har ett hem att vara i. Eldar i spisen och försöker hålla det varmt och gott här inne. Ibland är det bra att påminna sig om hur bra man får ha det!