tisdag 10 januari 2012

Världens godaste limpa?

Ja, det får ni avgöra själva - men det omdömet har dessa limpor fått av mina barn! De är inte de mest hälsosamma (innehåller en del socker...), men i jämfört med många köpta varianter av limpor så står den sig nog, och så är den ju hembakt och utan tillsatsämnen! Receptet har jag fått av min mor som ofta bakar de här limporna till jul, vilket jag också brukar göra, men till jul bakar vi dom som runda bröd. För att göra dem lite mer "vardagliga" och lättare att skära upp väljer jag andra tider på året att göra dem i avlånga brödformar. Degen räcker till 8 runda eller 5 avlånga limpor. Rågsikt i Sverige (receptet är därifrån) är en blandning av 60% vetemjöl och 40% siktat rågmjöl (fint fullkornsrågmjöl) Den här gången blandade jag även i lite grovt fullkornsrågmjöl och fick lite mer tuggmotstånd. Finns det något godare än nybakt bröd som smöret smälter på och ett glas kall mjölk? 

Mammas limpor (så heter de här hos oss iaf...)

1 l vatten (37°)
3 pkt jäst (150g)
1 tsk salt
500g farinsocker
4 ägg
ca. 2 kg rågsikt (jag brukar ta 50/50 av siktat rågmjöl och vetemjöl )

Lös upp jästen i vattnet och blanda i de övriga ingredienserna. Jäses 1/2-1h, baka ut limporna (runda eller sätt dem i formarna), jäses ännu en stund (1/2h). Grädda i 200° 20-30 min. Pensla med sirapsvatten en liten stund efter de tagits ut. Ät och njut!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är samma limpor som bakas här i gården till jul och även annars åxå. Allas favorit har dom blivit! Hälsn/ Tove

Anonym sa...

Hos oss bakas också dessa limpor. De går under namnet Leas limpor och innehåller även Anis och Fenkol. P.ga av sockermängden bakar jag dem inte så ofta. De senaste gångerna har jag t.om halverat sockermängden, det går riktigt bra men då blir de en aning ljusare. Annika B