söndag 10 maj 2009

Sjörapporten


Aspö, Kotka Rankö, Orrengrund, Emsalö, Kalbådagrund, Estlotan, Gråhara, Makilo, Bågaskär, Jussarö, Hangö Tulludden, Russarö, Vänö, Utö, Bogskär, Rissna, Gotska Sandön, Notgrund, Fagerholm, Kumlinge, Nyhamn, Märket, Rönnskär, Kylmäpihlaja, Tahkoluoto, Kristinestad, Bredskäret, Strömmingsbådan, Valsörarna, Kallan, Tankar, Ulkokalla, Nahkiainen, Brahestad, Uleåborg, Marjaniemi, Kemi och Ajos

Det som man har varit med om många gånger bidrar till en känslan av trygghet. Sjörapporten med vädret på kuststationerna är en sån sak för mig. Ända sedan jag var liten har stunden då sjörapporten lästes upp på radion föregåtts med ett hychande (och ibland ropande) - TYST nu börjar sjörapporten! Då skulle vi barn som stojade och pratade vara tysta så de vuxna fick lyssna. Antingen var det morfar som satt i länstolen i köket och höjde radions volym på max eller så var det ute med mamma och pappa i båten på väg till eller från Finland. Kanske vi tystnade en stund, men ibland fick uppmaningen upprepas...

I vuxen ålder har jag av olika anledningar själv behövt sjörapportens uppgifter, men många gånger lyssnar jag bara för att jag vill. Jag njuter av uppradandet av kuststationerna och försöker göra mig en bild av hur det månne ser ut där? Det vore ett projekt - att besöka alla kuststationer i Finland! Ska i sommar börja med Tankar... Valsörarna har jag någon gång nog varit vid, men inte någon annan av de uppräknade stationerna (tror jag?).

Tänk att något så vardagligt och enkelt som sjörapporten kan ge en trygghetskänsla!?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Precis så känner jag oxå! Har från barnsben fått respektera sjörapporten. Pappa som fiskade och hade ryssjorna i sjön på sommaren lyssnade ALLTID på sjörapporten,den var om möjligt viktigare än nyheterna!
Blåste det nordvästan så gick fisken i ryssjorna på hans fiskeställe.!

Sjörapporten var en information vi knappast kunde vara utan på våra egna sjöresor mellam Finland och Sverige under många sommarsemestrar.

Fortfarande känns det tryggt när alla sjöstationerna nämns på både finska och svenska sidan,man blir liksom orienterad i väderförhållandena längs hela kusten sen ...varför magkänslan är så positiv är svårförklarad men man fick ju ialla fall besked om HUR sjövädret var och att det inte var nåt man kunde göra åt det!Det var bara arr rätta sig efter det!
Margit

Susanna sa...

Jag håller med :) Man blir liksom alldeles lugn och glad när den monotona sjörapporten hörs på radion. På tydlig finlandssvenska. Lite barndom känns det som... I Sverige har jag aldrig hört nån sjörapport på radion, och ändå är jag en väldigt flitig radio-lyssnare. Går den månne i P1 där?

/kusin Sanna