måndag 21 december 2009

Julstök

Står och snurrar och knyter degen till bullar. Äntligen har jag kommit igång med lite julstök!
Tankarna vandrar iväg till gångna jular, det har blivit ganska många att minnas med åren.
Märkligt hur vissa fragment har sparats tydligt och klart i minnet medan annat har dolts väl i tankens gömmor. Jag har ett vagt minne av mig sittandes i en släde som farfars häst drar, pappa och farfar är med - de skrattar och är glada, jag kan inte ha varit många år då. Några år senare firar vi jul hos mormor och morfar. Vi väntar spänt på byajultomtarna som det året vandrade från gård till gård och delade ut julklappar, det var så lite snö så de fick använda sig av apostlahästarna. Vi väntade i "framstugon" med den klädda granen, släkten och porslinsblomman - den som jag sedan ärvde av mormor och som nu finns i vårt hem. Jag minns också jularna med vår egen familj hemma i Sverige. Mamma som bakade och städade före jul, pappa som fixade granen. Min uppgift var att städa bokhyllan i vardagsrummet, tyckte att jag gjorde ett stort jobb! När sedan allt var städat och vi fick plocka fram pyntet var det roligaste att ta fram julkrubban och plocka fram alla figurer som legat inlindade i tidningspapper sedan senaste jul. Om mormor och morfar kom på besök så var definitivt öppnandet av kappsäcken full med julklappar något av det mest spännande. Många av paketen innehöll av mormor producerade julklappar, sockor, dukar, tavlor m.m. När jag tänker på hur mycket tid hon lade ner på något som kanske inte alltid blev så uppskattat skäms jag. Minns julen när syster och jag fick varsin joggingdräkt i collegetyg och gav oss ut på en liten joggingtur sent på julaftons kvällen. Minns mamma som oftast fixade maten medan vi såg på Kalle Anka, minns högarna med julklappspapper efter tomtens besök och minns pappa som läste julevangeliet när lugnet sedan lagt sig. Minns de lugna dagarna som följde då vi fick vara tillsammans, åka skidor, skridskor eller ligga på sängen och läsa en bra bok.

Nu är det jag som bakar och städar inför julen. Med stor hjälp av min familj. Har tagit fasta på vissa traditioner hemifrån, andra har vi skapat själva. Men julstäda vill jag, och baka de traditionella bullarna, pepparkakorna och limporna. Jag vet nog att det blir jul i alla fall, men jag trivs med julstöket när man väl kommit så här långt. Smått kaotiskt ännu, men med några dagar kvar ska även vi få in granen kvällen före julafton, huset vara hyfsat städat och kylskåpet fyllt med god mat inför en helg tillsammans med familj och vänner.

(Ps. Musiken är också ett julminne, spelat på en knastrig LP-skiva som dammades av varje jul! Den spelas även här hos oss när vi ska ha riktig julstämning. Ds.)

Jag önskar er alla en fridfull julhelg!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en fin tillbakablick på gångna jular! Trots alla flytt vi gjort så är det Monäsjularna från barnsben jag minns...julstädnigar med mamma, allt skulle vädras och torkas medan elden sprakade i kakelugnen ..och den friska doften efteråt....och nybakta bullar!

OK det här var ju din blogg!

Monika sa...

Du är så välkommen med dina egna minnen mamma! Hoppas ni får det fint uppe i Idre, och inte allt för kallt! Saknar dig här, vi ska nog klara oss - men nästa jul...!

Anonym sa...

EN GOD och FRIDFULL JULEHELG önskar vi er alla!!! Kramar till er! Gunilla och de andra

Ingelapingela sa...

Gokväll i stugan! Det är nu paus i pyntandet. Köksjärnspisen väntar på finputset, men först paus. Härligt att läsa om dina barndomsminnen. Det blir så tydligt vad som egentligen betyder något... traditionerna, gemenskapen med när och kära.

Tänk bara vad mycket kärlek som din mormor vävde in när hon tillverkade saker till er... Och vilket fint arv som vi har att förvalta genom att ge till våra barn.

En riktigt God Jul Monika och visst kanske blir det en stund över för utantilltäning... men du annars så kommer det ju en dag efter jul också ;)

Eva sa...

Alla tjejorna med sina täcken i soffan till morgontv! Det var tider det. Själv sitter jag ännu på kontoret och fixar det sista men ... allt jobb ger ju lite möjligheter också. Snart ska jag gnugga såpa i håret och kasta mig i soffan, kisa med ögonen och uppleva en perfekt jul!
:-) kram syrran

Monika sa...

Ja, tänk att jag glömde morgnarna! Alla fyra systrar i soffan med täckena runt sig och så jullovsmorgon med Scobidoo! Papparkakor och julmust ur SMÅ flaskor... ja listan på minnen kan göras lång!

Nu börjar jag se slutet på julstökandet och det känns riktigt bra, lär nog få kisa lite jag med, men det är det värt! Morotslådan är som bäst i ugnen och granen är faktiskt inne, men ännu oklädd! Järnspisen får vara osvärtad i år här hos oss, det får gå iaf!

Ha det så gott och njut av julen och allt gott den för med sig! Kram på er!

Mikaela sa...

Härliga minnen! God Jul vill vi önska er hela familjen! Kram från Mikaela med familj