torsdag 4 november 2010

Minisemester

Nu när hösten är som mörkast blev jag bjuden på en minisemester till Tammerfors av min man. Solen sken på oss när vi satt oss i bilen och for iväg.

Tammerfors är Finlands tredje största stad och nordens största inlandsstad. Staden ligger ganska mitt i Finland och det tar några timmar att köra dit med bil för oss.

Vi bodde flott på ett hotell mitt i stan, 17 våningar upp! Vyn över stan var fantastisk även för en med lätt höjdskräck! Det är roligt att ibland få bo på hotell, sköna sängar, god frukost och här fanns också en pool som vi simmade i varje morgon!

Forsen som förbinder de två sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi var i tiderna (1800-talet) ett perfekt ställe att grunda fabriker på. Det är vackert med vattendrag inne i en stad!

Än idag snurrar pappersfabriken mitt i stan men textilfabriken är omvandlad till ett centrum med biograf, restauranger och butiker.

På väg till Finlayson-fabrikens biograf Plevna berättar mannen om skotten James Finlayson som på sin resa tillbaka från en misslyckad affärsresa till Ryssland stannade till i Tammerfors och grundade textilfabriken Finlayson. Så namnet Finlayson har inget med Finland att göra som man skulle kunna tro.
Det är bra att ha en historiekunnig man! Själv funderar jag seriöst på vad jag gjorde under skoltiden, minns i det närmaste ingenting...
Vi såg två filmer under helgen, åt god mat och shoppande en del.

Att åka bort på tumanhand är en återkommande hösttradition för oss och jag är glad att min man engagerat sig och tagit mig med på många olika äventyr genom åren.
När barnen var små var det svårare att slita sig loss men kanske ännu viktigare. Nu vet vi att de klarar sig ganska bra utan oss och mamma-nerven höll sig ganska lugn denna resa...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken trevlig hösttradition! Kram Yvonne