söndag 5 februari 2012

Liten teskola

För många, även för mig, handlar tebryggande om att ta en kopp med hett vatten, lägga i en tepåse, vänta någon minut (för vissa bara några sekunder), ta upp tepåsen och sen dricka teet. Men vill man göra det med lite mer finess och på köpet få ett mer smakrikt och gott te, kan man göra så här:

Förvärm tekannan med varmt vatten. Koka upp vatten, låt det inte koka för länge för då försvinner syret ur det. Fyll ett tefilter, själv använder jag flergångsfilter, med en tesked te (2g)/kopp. Slå bort det varma vattnet ur kannan, lägg i tefiltret, slå på det heta vattnet, brygg i ca. 2-3 minuter och lyft sen ut filtret. Håll tekannan varm med tehuva eller värmeljus under. Drick och njut!


Att använda tepåsar är enkelt men kvalitén sägs vara sämre (mindre blad används) och det blir dyrare - dubbelt dyrare. Jag har då jämfört priset på Nordqvists Kejsarens brud som är ett av mina favoritteer. Priset för påste blir ca. 10 cent koppen och för bryggte ca. 5 cent koppen. Dricker man inte te så ofta spelar priset inte så stor roll, men för mig som storkonsument kan det löna sig. Men lite mer pyssel är det med tesilar av olika slag. Ska jag inte ha många koppar brygger jag direkt i koppen.


Att välja tesort är en djungel i dag, förr fanns det Liptons gula eller Twinings earl gray... Idag kan man välja mellan svart, grönt, rött, oolong... Det svarta teet har oxiderats och därför förlorat en del av sina hälsosamma ämnen, men det innehåller tein som är uppiggande (som koffein). Svart te ska bryggas med hett vatten, 95-100°. Grönt te är väldigt hälsosamt och sägs förebygga många sjukdomar och ge ett långt liv! Grönt te ska inte bryggas i allt för hett vatten, låt vattnet svalna en stund före teet bryggs (ca.80° är lagom) annars blir det lätt beskt. Rött te är det te som kallas Rooibos och kommer från Sydafrika. Det innehåller inte alls tein (passar därför bra som kvällste) och är mer ett örtte gjort på blad och stam från rooibosbusken. 

Mer information om te hittar ni här: Om te
Där står också varför man ska dricka te:
  • Det är gott och billigt
  • Efter vatten är det världens vanligaste dryck
  • Högt innehåll av antioxidanter som kan skydda mot sjukdomar och motverka åldrande
  • Innehåller tein som motverkar trötthet och teanin som är lugnande
  • Det finns ett stort utbud av tesorter och olika smaker
Enligt det här borde jag, med min höga konsumtion, vara super frisk, pigg och lugn... :)

Några nackdelar med te? Ja, det är vätskedrivande och försämrar upptaget av järn, så man borde inte dricka te direkt på maten.

3 kommentarer:

monica sa...

Låter som ett bra val att välja te nu och då. JAg som aldrig trodde jag skulle offra en kopp kaffe för te väljer numera te oftast som kvällsdryck. Tipset fick jag dessutom av denna bloggs ägare. Uppskattar de många olika sorterna att välja på!

Anonym sa...

Bäst jag går ocg fixar en kopp te till mej! :) Nanne

Lundagård sa...

Det här var ju intressant att läsa, och jag som bara dricker kallt vatten hela tiden, kanske man skulle fixa sig en tekopp emellanåt!

Vår kvist har inte avancerat så mycket nu, vi har taket på men virat in resten i presenningar över vintern så den är inte den vackraste synen :-). Till våren börjar vi plocka in fönstren så då kommer det säkert bilder, men som sagt, just nu är det bara en rektangulär plastlåda med hål i mitten!