torsdag 22 mars 2012

Livets krydda


Vi kan krydda livet på många sätt... Ett sätt som jag brukar krydda det på är att förgro frön som jag sedan planterar ut - DÅ när det är tillräckligt varmt ute. Förutsatt att de överlevt min behandling under våren. Men det är onekligen något livgivande i att se frön gro och bli till en planta som sen ger blommor eller föda.

Jag har i många år drömt om en kryddträdgård. Där skulle jag odla kryddor, ha en bänk att sitta på, njuta av doften från kryddorna och filosofera kring livet... :) Bänken är klar men kryddträdgården är det inte. Men NU har jag sått frön till ett flertal kryddväxter och bara det blir vår och sommar SKA kryddträdgården bli av!

Har du odlat kryddor? Har du tips att dela med dig av till en amatör som mig? Snälla, snälla, skriv dem här så jag får ta del av dem och så jag kan komma tillbaka och läsa dem sen igen - minnet är bra men kort, så att ha tipsen samlade på ett ställe vore bra. Jag lovar att rapportera hur förverkligandet av kryddträdgården framskrider. Har du även tips på hur man sparar kryddorna och vad man använder dem till mottas de också med tacksamhet.

När jag nu sitter och skriver det här flyger vårens första svan över huset, trumpetande sin vårhälsning och landar på åkern! Solen börjar titta fram bakom molnen och jag ska ta mig en tur till något loppis i stan, bara för kul.

Ha en bra dag
- och tack för fina, varma kommentarer till mitt senaste inlägg, de värmde gott!

5 kommentarer:

Kusin Hanna A sa...

Hej Monika! Jag tittarin på din fina blogg ibland. Jag hade en liten kryddträdgård i vår förra trädgård, på det mest soliga varma stället, där övervintrade flera örter och det ska väl vara möjligt här norröver också. Förra sommaren hade jag kryddörter i krukor på gården. Jag har inte lyckats så bra med att driva upp egna plantor, men hoppas det går bättre för dig! Det ska nog gå. Jag har köpt kryddplantor i trädgårdsaffärer och de har oftast tagit sig bra. Mest har jag använt kryddorna färska, de flesta går att använda ganska långt in på hösten. En del har jag frusit in, och nån gång torkat men de torkade smakade nästan lite damm. Kanske man borde torka i ugnen? Jag har bara lufttorkat.

adina sa...

Hej Monika!
Jag försöker mig på lite egna kryddor också. Skriver deras namn på stenar som jag sätter bredvid så både ser det trevligt ut och så behöver jag inte fundera vad det är. Jag skulle också vilja så fröna själv men orken räcker liksom inte. Det går bra att köpa också men jag inser att en planta/sort är för lite. Tror att tre plantor / sort vore mera lämpligt för att det ska se frodigt ut.
Jag har förstått att kryddor gärna har sandblandad jord och inte för mycket gödslat. Bara lite kanske vartannat år. Är ingen expert men så försöker jag...
Jag torkar de flesta i vanlig ugn på ca 70 - 80 grader tills de känns så torra att de smulas sönder i handen. Sätter i burkar och så har vi kryddor minst fram till julen. Färska är de förstås godast.
En del binder jag till buketter och hänger upp i brödstången på tork. Har de börjat blomma så är de vackra att torka.
Lycka till med din örtagård!!! Jag vill också ha en mycket större än jag har nu. Som tur är vill Sara ha det också...
Kramar - Gunilla

adina sa...

Glömde skriva att basilika vill stå i sol men inte blåst. Mina får vara i växthuset.
Sen fryser jag in basilikablad i små påsar (har inte lyckats torka dem) och har till soppor länge, länge... Då doftar det sommar när vi kokar soppa!

Monika sa...

Tack för fina tips och inspiration! Roligt Hanna att du tittar in ibland! Ja, Gunilla, du är ju den som delvis inspirerat mig till att försöka med en örtagård! Tänker göra som du och sätta tidningspapper och jord på och sen plantera - hur har det funkat för dig? Har det hållit bort ogräset? Jag får se hur stor örtagården blir för mig... men jag har också en (eller två?) intresserad dotter så vi får väl hjälpas åt här också.

Ha det gott och njut av våren! Kom gärna med fler tips om ni kommer på!

Monika

Anonym sa...

Hej igen!
Jo tidningspappren håller faktiskt bort ogräset. Det växer inte genom om du sätter tillräckligt tjockt lager på. Det förmultnar med tiden men då har ogräset hunnit kvävas...
Vi brukar sätta "köpejord" på så därför har vi kanske mindre ogräs...
Lycka till! Gunilla