fredag 8 februari 2013

Porslinsblomman


Min mormor hade i sitt vardagsrum, eller i "framstugon" som den kallades, en porslinblomma. Den var stor och klättrade på en spalje som fungerade som en rumsavdelare i det stora rummet. Jag minns att jag brukade ligga och titta på de speciella blommorna när jag sov över där på soffan ibland. På sommarnätterna doftade det tungt och sött i rummet när den blommade. Sen flyttade mormor till stan. Men hon tog blomman med sig, i en nedklippt variant. Jag fick ett skott av henne och den blomman har jag kvar. Jag har nu tagit skott av den också så jag har en till planta på gång. Detta är en blomma som passar mig. Hoya carnosa heter den på latin. Den växer vilt i Sydostasien. Den blommar två gånger om året och den trivs med att torka upp mellan vattningarna (därför passar den mig perfekt...) Den vill ha trångt i krukan och behöver alltså inte planteras om så ofta. Den trivs ljust men inte i direkt solljus. Mer om hoya-blommor kan du läsa här. Min har tålmodigt stått med, både perioder av sparsam vård och omsorg, och perioder då den fått sina doser vatten och till och med blivit omplanterad. Det har den blivit nu. Det är ett vårtecken - att plantera om blommorna. De ser så slitna och tagna ut efter årets mörkaste och kallaste period. Men med lite omsorg, ny jord och friskt vatten så rätar de på sig i ljuset och ser pigga ut igen. Och så får jag påminnas om vår fina mommo Ingegärd när jag ser på min porslinsblomma.


3 kommentarer:

adina sa...

Tänk att jag också minns den blomman då jag bodde hos Georg och Ingegärd under min praktik 1984/-85 tror jag det var...
Det var tider det! Var glad att du har ett så vackert minne av mormor. Det är en tacksam blomma.
Jag har två liknande men de är starkt (mycket starkt) doftande. Min man säger att de påminner om gamla damers svettlukt som är indränkt i stark parfym :)

ha det gott med blommorna! Hälsa familjen!

Monika sa...

Haha, det var en bra beskrivning på blomdoften... i lagom mängd är den helt ok men den är nog ganska tung och intensiv när den blommar! Kom inte ihåg att du bott hos mommo och moffa, men då vet du vad jag pratar om!

Ha det gott du med och hälsa med dig!
Kram

Anonym sa...

Ja,du Monika jag har också en del av mamma Ingegärds porslinsblomma!Den överlever det mesta! Den är lika energisk och seg som din mormor och min mamma var!
Kram!