fredag 18 februari 2011

Bänkskuddardagen


Igår firade de finländska abiturienterna (sista årets gymnasieelever) bänkskuddardag, eller som det också kalla "penkkis". Dagen firas för att det är den sista dagen de sitter i skolbänken, nu börjar en läsperiod och sen i mars studentskrivningarna. Vår Jonatan har nog skoldagar kvar för han går ut gymnasiet till jul, precis som det var planerat från början, men också de som gör så deltar i penkkis och de skriver även nu en del av sina studentskrivningar. Till penkkis hör att klä ut sig, driva med de yngre eleverna och sen ställa sig på ett lastbilsflak och åka runt i stan och ropa slagord och se allmänt glad ut!

Jag hade möjlighet att följa med firandet inne i stan igår och såg många glada abiturienter! Kallt var det men solen sken! Jonatan var utklädd till Hattmakaren från Alice i underlandet (filmen) och jag tyckte han lyckades bra med sin mundering!

Nu är det bara att slå sig ner här hemma och börja läsa.... :)

Fler bilder på Vasas penkkis-firande hittar du här!

3 kommentarer:

Ingelapingela sa...

Fin han är din son! Vilken kul sed.
Inget jag känner igen härifrån... det närmsta får väl vara när avgångsklasserna i hela kommunen går Karnevalståg genom Kristianstads gator några dagar före skolavslutningen.

Kul att du berättade!

mia sa...

var hittade han peruken ochvad hade han för byxor på sig? :-)

Monika sa...

Hej Mia! Hans peruk är en gammal pippi-peruk som vi tagit upp flätorna på! Byxorna han hade var ett par ganska vanliga enkla grå "gubb-byxor", yllesockor med skaften uppdragna utanpå byxorna och så ett par kängor till. :)