tisdag 18 augusti 2009

Efterlyses: matinspiration!


Så var den här igen då - vardagen.

Jag har absolut inget emot den utan kan rent av uppskatta att få lite mer ordning på dagarna och livet. Men med vardagen kommer vardagens kritiska stund onekligen tillbaka. För mig inträffar den stunden när jag trött och hungrig kommer från jobbet och ska ställa mig och göra mat till familjen. Kombinationen av trötthet, hunger och barn som vill ha uppmärksamhet är ingen hit! Ja, jag kan ibland dra ut på att börja med maten så jag hinner landa och barnen hinner framföra sina ärenden, men oftast är tiden inte på min sida och någon i familjen ska iväg någonstans, så då är det bara att börja på. Och så kommer frågan: och vad ska jag göra för mat idag då? Ibland kommer frågan redan i bilen på väg hem och jag, lika trött och hungrig, svänger in till affären för att handla - inget planerat uppköp där inte... Vissa försök att eliminera problemet har gjorts, vi har bland annat delat upp matinköpen så att jag köper in maten för en vecka och mannen för nästa vecka, mannen lagar också mat lika ofta som jag gör. Men menyn har sett sina bästa dagar och nu vill vi förnya oss! Jag vet att de flesta har något recept på en enkel men god middag som inte tar så lång tid att laga och inte kräver en inköpslista lång som ett kvitto från julmatsinköpet. Så nu gör jag här med en enkel efterlysning: Har du ett recept på enkel, god vardagsmat (helst inte fisk då vi har allergi i familjen) så skriv in det på kommentarer eller hör av dig på annat sätt till mig! Om du inte kommenterat tidigare i en blogg så kan jag bara säga att du kan välja "anonym" så behöver du inte skapa eget konto.

Har jag då något eget smaskigt recept att bjuda på? Ja, en favorit är pasta med creme fraiche sås: Koka bandspagetti, fräs lite lök (så den blir genomskinlig) och blanda i vad du har hemma, skinka, tomater, champinjoner mm. allt ska bara värmas upp, inte stekas, slå på en burk creme fraiche och låt det puttra lätt, krydda med salt, peppar och ev. vitlök. Slå sedan såsen på pastan, gott och lätt!

Smaskig efterrätt eller något gott att äta framför teve på fredagskvällen är frysta blåbär med varm kolasås, andra bär går också bra. Såsen kokar man enkelt med lika delar farinsocker och matlagningsgrädde (20%). Låt såsen puttra ihop ca.10 minuter och slå sedan den varma såsen på bären - mums!

Tacksam för alla idéer jag kan få!
Skön vardag önskar jag er alla!

5 kommentarer:

Monika sa...

Okej, inte så många idéer hos er heller! Men jag fick faktiskt två lätta och nya recept igår av mina kära kollegor, så nu ska jag pröva Lasangett och kycklingsoppa...

Eva sa...

jag har precis anmält oss till www.middagsfrid.se för att slippa just detta :-) Så därifrån kanske jag kan tipsa sen? Kanske läge att dra igång i Vasa nejden om det inte redan finns? Borde inte vara så svårt att hitta när producerat.
/slöa syrran i spånga

Anonym sa...

Rada ut ananasskivor i botten på en ugnsform. Dela en grillad broiler i bitar och rada ovanpå. Vispa en brk grädde och blanda i en äggula och några msk senap. Bred över. Sätt in i ugnen ca 200 grader tills det fått bra färg. Ät med kokt ris. Gott, enkelt och ganska snabbt. Hälsn. Catarina

Monika sa...

Tack Catarina för tipset! Gjorde förra veckan de rätter som jag fått tips av kollegorna, och det blev gott och uppskattat av familjen. Så nu har vi några nya rätter att ta till då orken tryter... Något som middagsfrid vore inte helt fel det heller, kanske någon som vill dra igång ett dylikt projekt? För roligt skulle det ju vara om varorna så långt som möjligt var närodlade... Matglädje och middagsfrid till er alla! :-)

Inger sa...

Ja... det där dilemmat har vi också. Jag ska fundera på om jag har nåt bra recept att dela med mig av.