onsdag 30 september 2009

Tartu

Är på besök i Tartu, Estland. Här är vackert! Tartu är Estlands näst största stad (nästan 100.000 inv.) och ligger ca.200 km sydost om Tallinn. 1030 omnämns staden för första gången i skrift, 1632 grundades Tartu universitet av Sveriges kung Gustav II Adolf. 1940 ockuperades Estland av Sovjetunionen och Tartu blev en dold stad där turister inte fick övernatta. 1991 blev Estland självständigt och Tartu blev åter en öppen stad. Tartu är en studiestad tack vare sitt stora univeritet. Här finns också ett stort sjukhus.

Jag är här på en intensivkurs som ordnats av nätverket Nordejordemodern - Midwifes of the North. Vi är ett femtiotal barnmorskor, barnmorskestuderanden och lärare som diskuterar angelägna frågor för oss. Roligt och intressant att träffa kollegor och studeranden från andra länder, vi har så mycket att lära av varandra.

Kursen är just det den heter - intensiv, men lite har jag hunnit se av staden också. Det är en vacker stad med många kontraster. Hus och områden som är otroligt fina och moderna och så hus och områden som sett sina bästa dagar.

Men atmosfären är varm och vänlig, man känner sig trygg när man rör sig här. Och inte blir det sämre av att man ser skyltar som påminner om hemma lite här och där....

Hösten har kommit hit också, vädret är ganska svalt och löven börjar ändra färg. Det finns många fina lönnar som lyser upp omgivningen. Något som de har mycket av är blommor, både i planteringar i parkerna och till salu.

Några studerande hade ett spex på gång idag vid Rådhustorget, det var mycket liv och rörelse där. Jag bytte bort en påbörjad handkräm och en ask plåster mot ett oanvänt läppstift i en färg som jag nog inte passar i, till en söt kille som så snällt bad om att få byta upp sig till något mer värdefullt - det ingick i deras spex. Jag gjorde nog ingen vinst men killen blev glad, och det leendet jag fick var betalning nog :).

Dagens höjdpunkt var nog ändå besöket hos Greta och Wilma! Greta är från Kuni! Wilma är den charmigaste lilla tjej man kan tänka sig och jag njöt av att få prata med Greta och leka med Wilma! Nu väntar sängen och några dagar till innan jag styr kosan hemåt till min egen familj, som jag längtar efter!

2 kommentarer:

Nina sa...

Tartu verkar vara en riktigt vacker stad! Å tack snälla för kortet jag blev så glad. Kram kram

Monika sa...

Det var så lite så! Kram på dig med!