onsdag 5 december 2012

Lucka 5


Tillbaka i jobb efter några dagars minisemester har jag återigen vässt mina blyertspennor för att skriva och planera. Inget slår hederligt papper och blyertspennor när man planerar läsordningar och skriver upp i kalendern. Förutom att det är lätt att sudda ut och ändra är den en trogen vän som inte kladdar eller slutar fungera. Så länge man har en blyertspenna kan man skriva - förutsatt att man kan vässa den. Och en nyvässt blyertspenna är en fröjd att skriva med! 

Visste du att:
- Blyertspennan inte innehåller bly, utan grafit (en form av kol) blandat med lera. 
- Halten av lera avgör blyertspennans svärta, en mjuk penna har hög svärta och innehåller lite lera, alltså stor procent grafit. En hård penna ger ljus färg och innehåller större andel lera.
- Svärtan betecknas med bokstäverna B (black) och H (hard). B avser mjuka stift och H är hårda stift. 9B är den mjukaste och 9H den hårdaste. De pennor jag använder i jobbet har bokstaven B och är alltså en medelmjuk penna.
- Blyertspennan som har ett hölje av trä härstammar från slutet på 1700-talet
-Träslaget som används är cederträ. På grund av stor avverkning av cederskogarna har vissa penntillverkare idag påbörjat återplantering av cederträd och märker sina pennor som "cedersäkra".
- Den första grafiten upptäcktes i England, en fransman uppfann blyertspennan med trähölje och tyskarna kom på att blanda den sämre tyska grafiten med tillsatser som gjorde blyertspennan betydligt billigare. 
- Faber-Castell, Staedtler och Stabilo är välkända tyska penntillverkare.
(fakta från bl.a.Wikipedia)

Nu är det bara att vässa pennorna och börja skriva listor inför julens många uppdrag även här på hemmafronten!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Lärorik och intressant historik om blyertspennan! MEN pennvässare är både svåra att hitta och dåliga många gånger! Vad har dom för historik...??Nästa ämne för "fröken"!? MA

Monika sa...

Ja, håller helt med! Få saker kan få mig så galen som när jag inte hittar en bra pennvässare!!! Gick bärsärkagång här om kvällen när den där "någon" tagit min favorit... Det är en helt vanlig i plast med metallvässare i. Står inget märke på den, ska forska i saken och återkommer!

Anonym sa...

Åh så intressant! Så nu vet jag varför vissa pennor e hårda o ljusa o man ser knappt vad man skrivit....too much mud

Anonym sa...

Det var jag, Michaela, som skrev föregående kommentar, halva kom inte med av nån anledning... Skrev oxå att pappa hade och har fortfarande den bästa vässaren

Anonym sa...

...och det är en sån med vev, som man vevar då man vässer

Monika sa...

Hej Michaela och tack för att du inte gav upp att kommentera! :) Ja vi har en sådan vässare också, eller nu har J den, den har varit Fs. När J skrev studenten hade han med den ljusblåa pennvässaren från 1970 med sig, den rymdes inte i hans pennfodral... :)