måndag 9 september 2013

Naturgodis

Hösten innebär skördetid. Många är de äppelträd som dignar av äpplen i år. Vi kokar äppelmos, bakar äppelkaka och festar på ugnsäpplen med vaniljsås. En annan tradition är att göra äppelgodis. Eller mer korrekt: torkade äppelringar. Men de är så goda så vi räknar dem som godis :)

Så här gör vi:


Skala och skiva äpplena - vi använder en praktisk äppelsvarv, men det går bra med en vanlig potatisskalare och kniv också. Bäst är att använda fasta äppelsorter. De sorter som är väldigt mjuka och smuliga är det svårt att få hela äppelringar av. 


Placera sedan ut äppelskivorna i en tork och torka dem. Vi har en elektrisk tork som jag tycker är praktisk och där äppelskivorna torkar på ca. 12 timmar. Men det går också att hänga upp dem på ett snöre och torka i torr rumstemperatur, då tar det ca. 3 dygn.


När ringarna är torra läggs de i en burk och avnjutes som de är, eller bryts i bitar och läggs i gröt eller yoghurt. 

Gott och nyttigt!


1 kommentar:

MammaMia sa...

Tack för tipset då äpplena faller som bäst och det kommer mer än man orkar äta! :)