tisdag 12 augusti 2014

Tea for two

Som många av er vet är te min favoritdryck. Men något har hänt denna sommar och jag har börjat dricka kaffe! Kan bero på min mans ihärdiga föreläsande om kaffets alla hälsoegenskaper... Men att te är hälsosamt de visste ju redan den gamle kinesen. :)

Min kryddträdgård är inte stor men jag har en del trogna örter som kommer upp varje år. Pepparmynta hör till dem. Jag har tidigare bryggt vanligt te och lagt i myntablad, vilket också är gott. Men nu har jag testat göra te på färska myntablad och honung - oj vad gott det blev!!!


Myntabladen plockades och sköljdes av, lades i botten på en kanna och så hällde jag hett vatten på. Teet drog sen i 3-5 minuter innan jag silade upp det i en kopp.


Som kronan på verket rörde jag ner en halv tesked honung. Honungen köpte jag av familjen Österåker på deras honungskväll. Den är så god. Maria lärde mig att man inte ska lägga honung i hett vatten för då försvinner mycket av det hälsosamma med den. Men vill man dricka varmt te har man ju inget val. Jag valde ändå att spara lite av mitt te och lät det svalna till 37-40°c och rörde sen ner lite honung, ställde det i kylen och vips hade jag världens godaste törstsläckare. Inte alls beskt så där som när svart te svalnat.

Nu är testunderna i höst räddade. Frågan är bara om jag kan torka myntabladen och få samma smak av te på dem... någon som vet? Och sen är myntate hälsosamt, det kan ni läs här, så dricker jag både kaffe och te så måste jag ju hållas frisk och leva till minst 150 om man tror alla rön!

Må så gott - Monika

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag brukar oxå göra te på färsk mynta! Sååå gott :) Brukar dock skippa honungen för som sagt så försvinner vitaminerna då! Jag brukar ta en sked honung på morgonen helt rå. Gott :) Måste prova torka myntabladen i år, men tror inte det blir helt samma sak dock...