fredag 30 januari 2009

Bastu-njutare!

Att bada bastu är något av det skönaste jag vet. Att låta värmen krypa in i kroppen och bara få slappna av. Helst badar jag i en vedeldad bastu och jag bastar året om. Bastubadande har varit viktigt i min familj, både förr och nu. Jag ska här ge en liten bastuhistorik:

Första bastun - kanske farmor och farfars som fanns längst bort i deras uthus, mörk och mysig med bastukammare med öppen spis i. Har ett svagt minne av att ha badat i den som liten.

Minsta bastun - den som pappa byggde i vårt standardhus på Alnö, ca. 1 x 1 meter, liten men den blev fort varm och passade bra för mig och min kompis.

Urtypen för en bastu - stockbastun i Monäs som farfar och pappa tillverkat från egen skog, givetvis vedeldad och med all den charm som en bastu kan ha!

Monäsbastun (tack mamma för bilden!)

Familjebastu - vår bastu här hemma, inte så fin kanske men väldigt funktionell. Här ryms hela familjen in och många bastubad har det blivit genom åren med gåtor och roliga historier berättade i värmen. Givetvis vedeldad!

Ultimata bastun - den vid sommarstugan, förknippad med sommar och bad. Först värmer vi upp oss ordentligt, sen hoppar vi i vattnet direkt från bryggan (eller fegar som jag oftast gör och använder badstegen). Att efter bastubadet sitta och svalka sig på bryggan hör till sommarens absoluta höjdpunkter.


Utsikt från bryggkanten!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Monika! Hittar trevliga bloggar på löpande band nu...(Man börjar undra om ALLA har en blogg:)) Va roligt att få titta in till just din! Fina bilder! Börjar nästan längta till sommaren... Yvonne M

Monika sa...

Roligt att du tittade in! Ja, det går kanske inflation i bloggande nu, men det är roligt! Visst längtar man till sommaren! Ni får komma ut till Kimholmen och hälsa på i sommar, du är väl hemma i de vattnen? Kram M

Anonym sa...

Jo, jag är hemma i de vattnen:) Vi kommer gärna ut dit o hälsar på! Vi har tänkt flera somrar nu att vi sku komma förbi, men vi har inte kommit oss längre än att vi har tänkt det ännu...Men snart är ju sommaren här igen med nya möjligheter! Yvonne

Eva sa...

Det är en del av livet jag INTE kan avstå. Bastubadandet och seglingen. Ser framemot syrre- badet i sommar. Utmaningen går vidare :-) Fortsätt vara ljusblå.

Monika sa...

Systra-bastun ska nog bli av i sommar också, kanske på Kimholmen om det passar gänget! Vi får synkronisera våra kalendrar så vi hittar en dag som funkar?!