torsdag 22 december 2011

Lucka 22 - en russinkaka

Min mormor bakade de godaste russinkakorna i världen! En av mina kusiner var så förtjust i den att en russinkaka var det enda han önskade sig av mormor (farmor för honom) till jul och födelsedagar. Så här kommer nu, dan före dan före dopparedagen: 
Mormor Ingegärds russinkaka
3 kkp vatten
2 kkp russin
2 kkp socker
1 tsk mald nejlika
1 tsk kanel
lite ingefära
1 tsk pomeransskal
125 g smör
2 ägg
3 kkp vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk soda
Russin, vatten och socker kokas i 10 min och slås sen genom ett durkslag så russinen kommer i durkslaget och sockerlagen i en bunke. Smält smöret (delat i bitar) i den heta sockerlagen och rör sen i kryddorna. När smeten något kallnat tillsätts äggen, mjöl, bakpulver och soda. Sist tillsätts russinen som pudrats lätt med vetemjöl för att inte så lätt sjunka ner till botten. Häll allt i en smord och ströbröad form. Gräddas i 175 °c i ca. 1 timme.

En saftig och supergod kaka som står sig länge, är faktiskt som godast efter några dagar. Ha det gott och stressa lugnt!

Uppdatering: Klockan är 14.02 och jag tar en välbehövlig paus med te och russinkaka i solens sista strålar den mörkaste dagen på året. Även den mörkaste dagen har sina glimtar av ljus!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jasså var det så receptet såg ut...inte rikigt det jag hade...alla russin hamnade i botten här....får göra ett nytt försök nån gång! Tack! Mam