Min mormor bakade de godaste russinkakorna i världen! En av mina kusiner var så förtjust i den att en russinkaka var det enda han önskade sig av mormor (farmor för honom) till jul och födelsedagar. Så här kommer nu, dan före dan före dopparedagen:
Mormor Ingegärds russinkaka
3 kkp vatten
2 kkp russin
2 kkp socker
1 tsk mald nejlika
1 tsk kanel
lite ingefära
1 tsk pomeransskal
125 g smör
2 ägg
3 kkp vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk soda
Russin, vatten och socker kokas i 10 min och slås sen genom ett durkslag så russinen kommer i durkslaget och sockerlagen i en bunke. Smält smöret (delat i bitar) i den heta sockerlagen och rör sen i kryddorna. När smeten något kallnat tillsätts äggen, mjöl, bakpulver och soda. Sist tillsätts russinen som pudrats lätt med vetemjöl för att inte så lätt sjunka ner till botten. Häll allt i en smord och ströbröad form. Gräddas i 175 °c i ca. 1 timme.
En saftig och supergod kaka som står sig länge, är faktiskt som godast efter några dagar. Ha det gott och stressa lugnt!
En saftig och supergod kaka som står sig länge, är faktiskt som godast efter några dagar. Ha det gott och stressa lugnt!
1 kommentar:
Jasså var det så receptet såg ut...inte rikigt det jag hade...alla russin hamnade i botten här....får göra ett nytt försök nån gång! Tack! Mam
Skicka en kommentar